Elektriker’n AB, Västerås

En hållbar affärspartner med kraft att förändra.

Elektriker’n är inte vilket elföretag som helst. Dingtunaföretaget har med tiden börjat specialisera sig på elbilsladdning och solcellsinstallationer och har ett miljötänk utöver det vanliga.

För Jimmy Wilhelmsson som startade Elektrikerīn AB 2002 är ny teknik, hög kvalitet och ett brinnande intresse för energi & hållbarhetsfrågor a och o i verksamheten. Sedan starten har de hjälpt kunder med energibesparingsåtgärder som byte av värmesystem och byte till energieffektivare belysning samt smartare styrning av belysning, värme och ventilation. Idag är de även en etablerad aktör på installation av solceller och laddutrustning för elbilar.

– Ingen solanläggning är för stor eller för liten för oss, vi har byggt anläggningar med storlekar från 2 solpaneler till 2226 solpaneler åt bostadsrättsföreningar, jordbruk, industrier och villatak.

Något som han däremot helst inte skulle vilja arbeta med är de felsökningar och reparationer av befintliga solcellsinstallationer och elbilsladdning som varit bristfälligt installerade eller felaktigt projekterade.

– Dessa, inte alls gamla installationer, har slutat fungera. De har skapat strömförande tak, hängrännor, stuprör och säkringar som börjat lösa ut, eller skapat andra problem i kundernas fastigheter. Och allt detta beror tyvärr på okunskap hos de som har byggt och installerat anläggningarna.

Men de är inte bara kunderna som får hjälp att installera solel. För att exakt känna till teknik och material så har Jimmy monterat olika solpaneler på sina tak, plus att han monterat solpaneler på staketet. Det gör dem nästan helt självförsörjande på el och alla servicebilarna är helt eldrivna. Man har även laddplatser för elbilar vid fastigheten.

– Det känns skönt att göra något som är bra både för miljön och för plånboken, vi vill föregå med gott exempel. Ska vi jobba med solceller så måste vi väl ha solceller själva? Och ska vi propagera och prata gott om elbilar så måste vi väl faktiskt förstå själva hur de funkar.

Hållbarhetsarbetet hos Elektrikerīn har gett avtryck, de fick i början av 2021 motta Västmanlands Miljö – och Klimatpris med motiveringen ” Elektriker’n får priset för att de visat att även ett litet företag kan bidra stort i hållbarhetsarbetet. Företagets filosofi är en helhjärtad satsning på hållbarhetsfrågorna.”

– De visar att vi är ett företag som inte bara pratar om förändringar, utan ser till att det förändras på riktigt, säger Jimmy.