Ikon som symboliserar en sol och solenergi

60% ren solenergi

Ikon som symboliserar flera hus

HOLMSTA, UPPLAND

Ikon som symboliserar sol celler

358 kvm solceller

Holmsta gård i Uppland använder sig utav solpaneler

Mån om kommande generation och mina djur

På gården Holmsta i Uppland bökar KRAV-grisarna nöjt i myllan, medan solkraften värmer inomhus.

Omsorg om djur, natur och kommande generation är en av grundstenarna hos eko-bonden Anders Ottoson.

Redan 1999 startades transformationen mot en KRAV-märkt gård

– Jag började ställa om gården 1999 till en KRAV-gård, just nu kan jag absolut inte tänka mig driva gården på annat sätt, säger Anders.

Fjärde generationen som driver gården

Familjegården har funnits sedan slutet av 1800-talet. Anders är fjärde generations bonde, och hoppas naturligtvis att nästa generation vill ta över så småningom. Solpanelerna installerades 2017, och grisarna har till och med fått eget wi-fi.

Installation av solpaneler

– Att installera i solpaneler som genererar egen solkraft var ett naturligt steg efter att jag blivit KRAV-märkt, att arbeta hållbart och dessutom tjäna på det genom att minska elkostnaden i samma veva lockade.

Som en del att se till att kommande generationer får den kunskap de behöver så tar Anders emot praktikanter som får viktig inblick i hur arbetet på gården bedrivs, de får då ta del  utav helheten hur det är att driva en KRAV-märkt gård med tillhörande solcellspark för att spara på både natur och elkostnader.

Grillar KRAV-märkt helstekt gris

När han inte är på gården så kan man hitta honom på privata tillställningar, grillandes en KRAV-märkt helstekt gris. Tillställningarna ger, förutom en extra inkomst, en chans att prata om gården.

Att berätta hur bra gårdens grisar lever, att de är uppfödda på sommarbete och ekologiskt foder ser jag som en chans att få berätta hur viktigt det är att som konsument förstå vikten av vilket kött man köper. För om de inte är uppfödda enligt KRAV-regler, vilket liv ger vi dem då?

Reklamskylt att vi använder solpaneler

Gården ligger precis bredvid vägen, och en stor reklamskylt på en laduvägg gör att det inte går att missa att gården drivs med genom solkraft installerad av SolkraftDirekt.

Hopp om en hållbar framtid när fler gårdar har solpaneler

– Det är ett bra riktmärke, och det smittar av sig. Kika runt omkring, jag var bland de första men nu är vi flera gårdar som har solpaneler på våra ladugårds tak. Det inger hopp om en hållbar framtid, säger Anders.