60% ren solenergi

HOLMSTA, UPPLAND

358 kvm solceller

Anders – en KRAV märkt solfångare

Omsorg om djur, natur och kommande generation är en av grundstenarna hos eko-bonden Anders Ottoson. På gården Holmsta i Uppland bökar KRAV-grisarna nöjt i myllan, medan solkraften värmer inomhus.

– Jag började ställa om gården 1999 till en KRAV-gård, just nu kan jag absolut inte tänka mig driva gården på annat sätt, säger Anders.

Familjegården har funnits sedan slutet av 1800-talet. Anders är fjärde generations bonde, och hoppas att naturligtvis att nästa generation vill ta över så småningom. Solkraften installerades 2017 , och grisarna har till och med fått eget wi-fi.

– Att installera solkraft var ett naturligt steg efter att jag blivit KRAV-märkt, att arbeta hållbart och dessutom tjäna på det genom att minska elkostnaden i samma veva lockade.

Som en del att se till att kommande generationer får den kunskap som behövs så tar Anders emot praktikanter som får viktig inblick i hur arbetet på gården bedrivs.

När han inte är på gården så kan man hitta honom på privata tillställningar, grillandes en KRAV-märkt helstekt gris. Tillställningarna ger, förutom en extra inkomst, en chans att prata om gården.

– ¬Att berätta hur bra gårdens grisar lever, att de är uppfödda på sommarbete och ekologiskt foder ser jag som en chans att få berätta hur viktigt det är att som konsument förstå vikten av vilket kött man köper. För om de inte är uppfödda enligt KRAV-regler, vilket liv ger vi dem då?

Gården ligger precis bredvid vägen, och en stor reklamskylt på en laduvägg gör att det inte går att missa att gården drivs med solkraft installerad av SolkraftDirekt.

– Det är ett bra riktmärke, och det smittar av sig. Kika runt omkring, jag var bland de första men nu är vi flera gårdar som har solkraft. Det inger hopp om en hållbar framtid, säger Anders.