Ikon som symboliserar en sol och solenergi

60% ren solenergi

Ikon som symboliserar flera hus

GLEMMINGEBRO, SKÅNE

Ikon som symboliserar sol celler

408 kvm solceller

Carl Cederström Hedvigsdahls gård, Glemmingebro

Solkraftanläggningar på lantbruk är en allt vanligare syn. Men vad ska du tänka på när du står inför det stora beslutet att investera i solpaneler på just din gård?

Carl Cederström är femte generationen lantbrukare på Hedvigsdahls gård i Skåne. Han började med att gå en kurs om solenergi.

– Jag funderade några år innan jag slutligen tog ett beslut om att installera en solanläggning. Dels var jag nyfiken på den tekniska utvecklingen över tid, och dels på den finansiella utvecklingen. När investeringsstödet minskade från 30 procent till 20 procent så kände jag att jag inte ville vänta längre utan skickade in en ansökan. Det tog 12 månader innan jag fick besked om att jag fick stödet.

Efter positivt besked tog Carl in offerter, läste på om produkter och material och insåg snabbt att han ville ha en helhetslösning för sin solkraftanläggning. Solkraft Direkts offert var en bland flera.

– Till första mötet så kom Liviu och Thomas tillsammans med Jimmy som är elektriker. De ingav ett stort förtroende och, alla mina frågor som jag hade samlat på mig under mina år, besvarades tydligt. Deras kunskap om kraven från Länsförsäkringars projekt ”Säkra gårdar” och vilka produkter de använde gjorde att jag valde Solkraft Direkt.

Augusti 2020 togs anläggningen med 83 kvm solpaneler i bruk, förberett för att kunna dubbleras vid framtida behov. Det sitter solpaneler på befintliga hustak, men även ute på fälten syns det solpanelsklädda tak. Under sommarhalvåret så sker bevattningen med hjälp av solel.

– Jag odlar oljeväxter, spannmål, sockerbetor och potatis och vattenpumparna till bevattningssystemet drivs under dagtid till stor del av egenproducerad grön solel och på natten utav inköpt grön el istället för av diesel som innan. Några tips som Carl kan skicka med är att vara noggrann med vem som utför installationerna.

– Men glöm inte att även titta på materialet, allt från infästningsmaterial till tätning. Titta inte bara på prislappen, en långsiktig investering kräver rejäla produkter. Jag valde Solkraft Direkts premiumprodukter gjorda för svenska förhållanden som ska hålla länge. Och jag har även förberett för att kunna dubblera för fler solpaneler för framtida behov.