Ikon som symboliserar en sol och solenergi

20% ren solenergi

Ikon som symboliserar flera hus

KVICKSUND, VÄSTERÅS

Ikon som symboliserar sol celler

920 kvm solceller

Om Sedenborgs metallgjuteri

Sedenborgs metallgjuteri har funnits i Kvicksund sen början av 40-talet och påbörjades i en liten lokal på 18 kvm. Nuvarande VD Lars Sedenborg tog över driften efter sin far 1975, och har ägt företaget sen 1978.

1984 påbörjades bearbetning av godset och antalet anställda ökade mer och mer. 1994 investerades det i en ny formmaskin. Under åren 2006-2009 gjordes stora investeringar i maskiner och byggnader. Nu drivs verksamheten på ca 8000 kvm och med 36 anställda. Sedenborgs exporterar idag till ca 10 länder. ABB och Atlas Copco är sen många år några av de största kunderna.

Intervju med VD Lars Sedenborg

Du har investerat i en solcellsanläggning, varför?

Vi har en elintensiv verksamhet och jag kände att denna investering ligger helt rätt i tiden för oss. Särskilt i och med att elpriserna har dragit i höjden extra mycket just nu. Jag tog lång tid på mig att bestämma mig, jag ville fundera, lyssna och lära lite mer om solkraft. Sen kände jag en övertygelse om att detta är en lönsam investering.

Vad i er verksamhet drar mest el?
Det är överlägset våra smältugnar, vi smälter stora mängder aluminium och ugnarna drar mycket el. vi har i dagsläget 4 ugnar som går dygnet runt, och planerar att utöka.
Hur kom det sig att valet av leverantör blev Solkraft Direkt?

Ja, dels så är jag lite bekant med säljaren Eric Söderberg som bor här i Kvicksund sen tidigare, och han väckte idén hos mig. När jag sedan även fick träffa Liviu Voinea och de tillsammans presenterade ett förslag så blev jag imponerad i flera avseenden och kände stort förtroende både för deras kunskaper och angelägenhet om att ha nöjda kunder. Jag blev flitigt uppvaktad av andra solenergileverantörer, och jag valde att ta in offerter från totalt 3. Solkraft Direkt var inte billigast, men helt klart de som jag kände störst förtroende för, så därmed blev valet lätt.

Lars Sedenborg bredvid en av sina masugnar som är väldigt energi krävande.
Och hur blev det?

Anläggningen är alldeles nyligen driftsatt så det är för tidigt att utläsa något om faktisk verkningsgrad och ekonomisk lönsamhet. Men vad gäller bemötande, leverans, installation och hela samarbetet, tjänstens utförande från Solkraft Direkt, så har de överträffat mina förväntningar, jag är mycket nöjd.

Jag tror fler branschkollegor skulle gynnas av solenergi och min plan är att ta med mig Liviu Voinea från Solkraft Direkt till nästkommande årsmöte i vår branschorganisation Sveriges Gjuteritekniska förening, och att vi där tillsammans kan presentera aktuell anläggning. Det ser jag fram emot