Affärstidningen Kommun och Näringsliv

Solcellerna fortsätter att erövra Sverige

Affärstidningen Kommun & Näringsliv intervjuar Liviu Voinea grundare av Solkraft Direkt i sitt nummer 5 Oktober 2023 tidning på sida nr 17. Du kan läsa hela artikeln ur tidningen här.

Ett ökande antal svenska villatak täcks nu av solceller då elpriserna stiger och priset på solceller sjunker. Ett normalt hushåll kan spara tusentals kronor varje år, och Solkraft Direkt Montage Sverige AB kan vara till stor hjälp med detta. De projekterar, levererar, installerar och underhåller din solcellsanläggning. Det kan knappt bli enklare.

Solkraft Direkt Montage Sverige AB etablerades för sju år sedan och har snabbt blivit en stark och pålitlig aktör inom solenergi branschen. Grundare, VD och ägare är Liviu Voinea, som väckte sitt intresse för solcellsteknik genom nyfikenhet.
– Jag förstod snabbt potentialen i branschen och kände att jag ville utforska den närmare, säger Liviu och presenterar företagets helhetskoncept.
Solkraft Direkt projekterar, levererar och installerar moderna och prisvärda solcellsanläggningar som de också underhåller vart tredje år. De arbetar med den senaste tekniken för att alltid kunna erbjuda en så optimal anläggning som möjligt.
– Vi arbetar till exempel med en ny lösning som fokuserar på energieffektivitet och byggnadsteknik. Det innefattar användning av drönarteknik för takarbete och skapar en exakt 3D-modell för att noggrant mäta alla detaljer, berättar Liviu Voinea och tillägger:
– Vi levererar vad vi lovar och upprätthåller hög kvalitet i alla aspekter av vårt arbete för att överträffa kundens förväntningar.

Stora projekt
Ett av Solkraft Direkts största projekt utfördes på Bäckby i Västerås där totalt 2 405 solceller monterades på Västerås största takmonterade solcellsanläggning. Du kan läsa mer om Bäckby projektet här. Ett annat projekt genomfördes för Sedenborgs Metallgjuteri, vars produktion idag till stor del drivs av solpaneler från Solkraft Direkt.

– Samarbetet med Sedenborgs var mycket framgångsrikt. Utan installationen av solpanelerna på taket hade de inte kunnat expandera sin produktion med en extra smältugn. Elnätsbolaget vägrade nämligen att uppgradera deras elnät för att klara den ökade elkonsumtionen som en extra smältugn skulle innebära. Men tack vare Solkraft Direkts otroliga kunskap och expertis inom solceller kunde de utveckla sin verksamhet med en extra smältugn, vilket resulterade i fler arbetstillfällen och ökad produktion för företaget. Det hade inte varit möjligt utan solpanelerna på taket, de blev i princip självförsörjande med sin egen producerade el. Då de fyllde taket med så många solpaneler blev de också en soligark på köpet. Det vill säga de säljer den överskottsel som de själva inte använder.

Mer detaljerad information här om Sedenborgs Metallgjuteri.

Några av våra pågående projekt inkluderar samarbeten med Svenska kyrkan, Stenvalvet och HSB. Vi ser att fastighetsägare är mycket entusiastiska och positiva till att använda solkraft för att främja verklig grön tillväxt.

Vår ambition är att göra världen bättre. Ett av våra välgörenhetsprojekt innebär att vi borrar vattenbrunnar i Rumänien. Vårt mål är att borra 100 brunnar fram till 2030. Vi åker personligen till platsen, pratar med familjerna och renoverar eller bygger helt nya vattenbrunnar, berättar Liviu.

Över 785 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten idag. En fungerande brunn har stor betydelse för en familjs levnadsstandard. Men tillgång till elektricitet är även viktigt.

När vi är på plats installerar vi ofta mindre solanläggningar som förser familjerna med ström. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, som Liviu Voinea resonera.

Vi förstärker också vårt team. Livius främsta prioritering är att leda ett företag med högkompetenta medarbetare och erbjuda möjligheter till anställning och samarbete. Han knyter till sig säljare och montörer för att säkerställa fortsatt hög kvalitet. För närvarande har vi 22 anställda och två praktikanter från Nercia.
– Vi är öppna för fler rekryteringar, då jag ser en mängd möjligheter framåt. Vi letar efter personer som delar vår arbetsvilja. Just nu har jag sex personer på kö för att bli en del av vårt team. Jämställdhet är en integrerad del av vår framgång, säger Liviu Voinea.

Han framhåller även företagets stora hållbarhetsengagemang och policy, inklusive användning av elbilar för transporter och produktion av solenergi.
– 90 procent av våra anställda använder elbilar, och vi är pionjärer då vi också har en eldriven buss. Vi prioriterar också smart och hållbar energianvändning.

Affärstidningen Kommun och Näringsliv