Energieffektivisering

Energieffektivisering för att minska energianvändningen

Det finns en del tips du kan ta till dig för att minska din elräkning inte bara genom att skaffa solpaneler på ditt tak. Utan även hur du använder den el du producerar själv eller den el som du köper.

Här är några energismarta tips för att spara energi i ditt hem och därmed även minska din miljöpåverkan.

Tips för att spara energi:

Sänk inomhustemperaturen

Särskilt om du har elvärme. En grad lägre temperatur minskar energiförbrukningen för uppvärmning med cirka fem procent. Se även till att inte blockera element och termostater med möbler. Det är väldigt vanligt speciellt i TV rummet (Stora rummet) ja kalla det vad du vill men att man placerar soffan precis framför elementet. Du förstår ju säkert att då begränsar du värme cirkulationen drastiskt. Du kan också spara energi även på sommaren om du är en van AC användare tillexempel. Kan du en varm sommar dag dra för gardinerna eller använda solskydd för fönstren för att hålla huset svalt.

Duscha kortare tid

Genom att halvera din duschtid halverar du också din elförbrukning och vattenförbrukning. En dusch på fem minuter motsvarar ungefär 1,25-1,50 kWh om duschmunstycket har ett flöde på 10 liter per minut.

Använd diskmaskin

Fyll maskinen och undvik att skölja av disken innan. Eco-programmet använder ungefär 0,5-1 kWh och cirka 10 liter vatten per disk, beroende på maskinens ålder och energiklass. Att diska för hand kan dra upp till fyra gånger så mycket energi som att använda en diskmaskin, beroende på tillvägagångssätt. Om du handdiskar, använd en diskho och undvik att skölja under rinnande varmvatten.

Tvätta med full tvättmaskin

Välj också den lägsta temperaturen som är nödvändig. Ett Eco-program drar ungefär 0,5-1 kWh beroende på maskinens ålder och energiklass.

Stäng av apparater och släck lampor

Släck och stäng av när du lämnar rummet. Cirka 5 procent av hushållselanvändningen går till standbyläge. Använd LED-lampor eftersom de är fem till sex gånger mer energieffektiva än halogenlampor och tio gånger mer effektiva än traditionella glödlampor.

Använd klädstreck

Häng kläderna utomhus för att torka istället för att använda en torktumlare. En torktumlare använder upp till två till tre gånger mer energi än en tvättmaskin. Ett torkprogram drar ungefär 1,5-3 kWh beroende på maskinens ålder och energiklass.

Justera temperaturen i kyl och frys

Håll temperaturen i kylen vid +4 grader Celsius och i frysen vid -18 grader Celsius. På så sätt får du både bra matförvaring och låg energiförbrukning. En ny frys drar cirka 250 kWh per år medan en 10 år gammal frys drar cirka 400-500 kWh per år.

Köp energieffektiva produkter det tjänar du på i längden.

Genom att följa dessa tips kan du spara energi och göra en positiv inverkan på miljön samtidigt som du minskar dina elkostnader. Du kommer få mer över i din egna plånbok.

Kommer du på något mer sätt att spara energi på så tispa oss gärna så lägger vi till det i den här listan över energieffektiviserings tips.